Warholovo múzeum v Medzilaborciach čaká zrejme sťahovanie

21.01.2004 Celý región

Najlepším riešením pre ďalšiu existenciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach je jeho presťahovanie zo súčasných priestorov do iných v tom...
Najlepším riešením pre ďalšiu existenciu Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach je jeho presťahovanie zo súčasných priestorov do iných v tomto meste, ktoré by boli majetkom zriaďovateľa múzea - Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Konštatoval to na tlačovej konferencii 21. januára v Prešove SK Peter Chudík.

O možných riešeniach bude rokovať priamo na mieste príslušná komisia zastupiteľstva PSK vo štvrtok 22. januára.
Výkonný predseda Spoločnosti Andyho Warhola v Medzilaborciach a zakladateľ múzea Michal Bycko v reakcii uviedol, že presťahovaniu múzea sa spoločnosť nebráni. Od svojho založenia začiatkom 90. rokov sídli v objekte, ktoré patrí mestu. Chronickým nedostatkom je zatekanie strechy a vysoké náklady na vykurovanie, keďže budova nemá vlastnú kotolňu.
Chudík zdôraznil, že PSK nebude investovať do majetku, ktorý nevlastní krajská samospráva. Naznačil, že sa núkajú dve možnosti presťahovania - buď do objektu bývalej pošty alebo do bývalého penziónu.
Spoločnosť Andyho Warhola už verejne varovala, že ak nebude pri presťahovaní múzea nová budova zodpovedať po stránke bezpečnostnej, priestorovej, výstavno-dramaturgickej, muzeoedukologickej, tak bude o tom informovať kompetentné osoby v USA a môže aj stiahnuť majetok vlastný a jej zverený z expozícií múzea. Ide o vyše 20 originálov z tvorby zakladateľa pop-artu, ktorého rodičia pochádzajú z neďalekej obce Miková v okrese Stropkov.

(jj)
 

Vyberte región